U trendu

Florida ne očekuje da im zika virus uništi turizam

Otkriće komaraca sa virusom zike na jugu Floride svakako nije dobra vest, ali lokalni zvaničnici i poslovni ljudi uvereni su da će dugoročni efekat toga po turističku industriju biti minimalan.

Prenošenje virusa posredstvom lokalnih komaraca potvrđeno je u dva slučaja u okrugu Majami-Dejd, ali je gradonačelnik Majami Biča Filip Levin rekao da je uveren u uspeh napora gradskih vlasti da se izbore sa tim problemom.

Radnici komunalnih firmi isušuju stajaće vode i uklanjaju rastinje gde bi se mogli skrivati insekti, a započelo je i zaprašivanje.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je trudnice da izbegavaju Majami Bič, koji je proglašen zonom infekcije i u čijoj okolini su komarci preneli virus zika na najmanje pet osoba.

Prva osoba koja je preminula od zike u SAD bio je stariji čovek u saveznoj državi Juta koji je umro u junu ove godine.

Portparol američkih CDC naveo je da je u SAD rođeno 15 dece s anomalijama povezanim sa zikom, kao i da je virus izazvao šest pobačaja.

Guverner Floride Rik Skot saopštio je 9. avgusta da su u okolini Majamija registrovana četiri nova slučaja oboljenja od zike putem ujeda komarca, čime je broj zaraženih od lokalnih komaraca bio porastao na 21 osobu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.