U trendu

Fon der Lajen i Merkel za dijalog s Kinom o spornom zakonu za Hongkong

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i nemačka kancelarka Angela Merkel izjavile su danas da će EU nastaviti da razgovara s Kinom o ljudskim pravima i vladavini prava posle usvajanja kontroverznog kineskog zakona za Hongkong.

Ni Lajen ni Merkel nisu zapretile Pekingu uvodjenjem sankcija niti su ponudile azil disidentima u Hongkongu, autonomnoj kineskoj teritoriji, što su učinile neke zapadne zemlje.

„Nastavićemo da težimo dijalogu i razgovoru s Kinom o tome. Biće razlike u mišljenjima, ali nadam se i zajedničkih rezultata“, rekla je Merkel na video-konferenciji za štampu.

Ukazujući da su veze s Kinom „od strateške važnosti“ za EU, Merkel je navela da je važno imati „odnos poverenja u kojem svaka strana može otvoreno da izrazi stavove uz uzajamno poštovanje“.

Fon der Lajen je rekla da je u interesu obe strane da bude očuvan specijalan status Hongkonga.

„Jedna šestina kineskog izvoza robe ide u Evropu, a Kina svake godine prodaje Evropi dobra u vrednosti 320 milijardi evra“, kazala je predsednica EK.

Kina je u utorak usvojila kontroverzni zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong. Zakon predvidja da u toj autonomnoj kineskoj teritoriji bude formiran biro za istraživanje i procesuiranje krivičnih dela koja se smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Kritičari smatraju da komunistička vlast Kine tim zakonom nastavlja da steže obruč oko Hongkonga, gde su prošle godine mesecima trajale masovne antivladine demonstracije, često nasilne. Demonstracije su prerasle u masovni pokret protiv lokalne vlasti Hongkonga i Pekinga i za demokratska prava i očuvanje gradjanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997. godine, kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

Posle brojnih kritika zakona iz inostranstva, kineska vlada je danas osudila „strano mešanje“ u hongkonška pitanja.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lidjijan rekao je da nikakav spoljni pritisak „ne bi mogao da poljulja odlučnost Kine i njenu volju da štiti državni suverenitet i prosperitet i stabilnost Hongkonga“.

On je pozvao Vašington da poštuje medjunarodno pravo i da prestane da se meša u unutrašnja pitanja Hongkonga, pošto je Kongres SAD juče usvojio predlog zakona o uvodjenju sankcija grupama koje narušavaju autonomiju tog grada ili ograničavaju slobode njegovim stanovnicima.

Žao je dodao da će Kina, ako američki zakon stupi na snagu, „definitivno preduzeti snažne protivmere“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.