U trendu

Fon Kramon: Nova vlada u PR mora da ima stabilnu većinu

BRISEL – Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon ocenila je danas da bi nova vlada u Prištini trebalo da bude u sposobna da obezbedi stabilnu većinu u Škupštini, što je, između ostalog, značajno i za dijalog sa Beogradom, piše Koha.

„Dijalog mora imati podršku vlade, većine u parlamentu, kao i većine civilnog sektora na Kosovu. Zbog toga je važno pregovarati sa predstavnicima Kosova koji imaju široku i snažnu podršku u svojoj zemlji“, rekla je Fon Kramon.

Ona je kazala da će biti zanimljivo da se vidi kakve će posledice doneti odluka Ustavnog suda, zbog koje je pala vlada Avdulaha Hotija.

Izrazila je sumnju u to šta će se dogoditi sa Vašingtonskim sporazumom, koji je postignut u vreme mandata Hotijeve vlade, ali je naglasila da je i za EU i za SAD važno da imaju pouzdane partnere u Prištini.

Smatra da ekonomski i politički izazovi koji čekaju Prištinu zahtevaju spremnost svih političkih snaga da prevaziđu takvu situaciju.

Fon Kramon je navela da se zbog pandemije i vanrednih izbora Kosovo suočava sa ekonomskom i političkom nestabilnošću.

„Ekonomski izazovi zahtevaće spremnost svih političkih snaga na kompromis radi dodeljivanja sredstava i investicija za modernizaciju zemlje. Zbog toga je potreba za beskompromisnom borbom protiv korupcije i nepotizma jedan od najviših prioriteta“, rekla je ona, a prenosi Kosovo onlajn.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.