U trendu

Forin ofis pozvao na razgovor iranskog otpravnika poslova

LONDON – Velika Britanija je pozvala na razgovor iranskog otpravnika poslova u Londonu zbog zaplene naftnog tankera koji je plovio pod britabnskom zastavom u Ormuskom moreuzu.

Rojters prenosi da je to danas saopštio Forin ofis.

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izjavio je sinoć da će London odgovoriti na odmeren ali snažan način na to što je iranska Revolucionarna garda zarobila britanski naftni tanker u Ormuskom moreuzu.

Rojters prenosi da je Hant upozorio da će Teheran biti najveći gubitnik ukoliko sloboda plovidbe bude ograničena i da je u interesu Irana da što pre reši situaciju.

Šef britanske diplomatije kazao je da je o toj situaciji razgovarao sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom i da očekuje da će razgovarati i s iranskim ministrom spoljnih poslova Muhamedom Džavadom Zarifom, za kojeg je naveo da se trenutno nalazi u avionu.

„Ovo je potpuno neprihvatljivo. Naš odgovor će biti odmeren, ali snažan. Mi ne tragamo za vojnim opcijama, tragamo za diplomatskim načinom rešenja ove situacije, ali veoma jasno stavljamo do znanja da ona mora da bude rešena“, rekao je Hant.

„Skaj njuz“ je preneo da je Hant poručio da će biti posledica ukoliko Iran ne preda dva naftna tankera koja je zaplenio u Ormuskom moreuzu, ali je Rojters preneo da je britanska firma „Norbulk šiping“ koja upravlja drugim zaplenjenim tankerom objavila da je brod nastavio put nakon što su sa njega otišle naopružane osobe.

Hant je prethodno izjavio da Velika Britanija smatra neprihvatljivom iransku zaplenu naftnih tankera sa britanskom i liberijskom zastavom u Ormuskom moreuzu i poziva slobodu plovidbe u Persijskom zalivu.

„Izuzetno sam zabrinut zbog toga što su iranske vlasti u Ormuskom moreuzu zaplenile dva broda. Uskoro idem na sastanak COBR (zasedanja britanske vlade povodom hitnih i pitanja nacionalne bezbednosti) da bismo proučili šta znamo i šta možemo da uradimo da bismo brzo obezbedili oslobađanje ova dva broda“, kazao je Hant.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je u Ormuskom moreuzu zaplenila britanski naftni tanker „Stena Impero“, javila je juče iranska državna televizija, a firma „Nordern marin“ koja pripada švedskoj kompaniji „Stena AB“ tvrdi da je tanker prolazio kroz međunarodne vode, prenosi Rojters.

Iranska televizija objavila je da je tanker zaplenjen na zahtev pomorskih vlasti iranske pokrajine Hormozgan zbog toga što „nije poštovao međunarodna pomorska pravila“.

Navodi se da je tanker odveden do obalskog područja i predat vlasti koje će „preduzeti neophodne pravne korake“.

„Nordern marin menadžment“ je saopštio da je tankeru tokom prolaska kroz Ormuski moreuz i dok je bio u međunarodnim vodama prišao helikopter i da nisu u stanju da kontaktiraju tanker koji ide ka severu prema Iranu.

Navedeno je da su na palubi bila 23 mornara i da nemaju informacije da je iko povređen.

Ubrzo nakon ove vesti pojavila se informacija da je drugi naftni tanker u britanskom vlasništvu „Mesdar“, koji plovi pod liberijskom zastavom, u popodnevnim časovima naglo skrenuo ka severu ka obali Irana nakon što je prošao kroz Ormuski moreuz, isto kao „Stena Impero“, ali iranska Revolucionarna garda ovaj tanker nije pominjala u saopštenju.

„Norbulk šiping“ koji upravlja „Mesdarom“ saopštio je da je u međuvremenu komunikacija ponovo uspostavljena s ovim tankerom koji je krenuo natrag u Persijski zaliv i da je sa posadom sve u redu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.