U trendu

Formiranje ustavne komisije u Siriji usporavaju opskurne tačke

Ruski izaslanik za Siriju Aleksandar Lavrentjev rekao je danas da „više opskurnih tačaka“ usporava formiranje ustavne komisije koju Ujedinjene nacije smatraju ključnom za rešenje sukoba u Siriji.

„Nalazimo se na kompleksnom putu do formiranja ustavne komisije. Postoje neke opskurne tačke“, rekao je Lavrentjev bez daljeg preciziranja.

Lavrentjev je izjavu dao posle novih razgovora o miru u Siriji kojima su prisustvovali još predstavnici Turske, Irana, vlade u Damasku i pobunjenika, kao i izaslanik UN za Siriju Geir Pedersen.

U Nursultanu, glavnom gradu Kazahstana, danas su održavani bilateralni i trilateralni susreti pre sutrašnje plenarne sednice.

„Napredujemo. Mislim da sutrašnja plenarna sednica može da se dotakne tih problema u opštoj diskusiji“, rekao je ruski diplomata.

Proces iz Astane, kako se tada zvala kazahstanska prestonica, počeo je početkom 2017, i postepeno skrajnuo pregovore pod pokroviteljstvom UN.

Taj mirovni proces su pokrenuli Rusija i Iran, saveznici predsednika Sirije Bašara el-Asada, i Turska, zaštitnica pobunjenika. SAD nisu uključene.

Plan UN je da ustavni komitet čini 50 predstavnika vlade u Damasku, 50 predstavnika opozicije dok bi 50 članova izabrao izaslanik UN i oni bi predstavljali eksperte i civilno društvo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.