U trendu

Fortifaj rajts: Vojska Mjanmara sistematski pripremala napade na Rohindže

Vojska Mjanmara sistematski se pripremala za napade na muslimansku manjinu Rohindže, oduzimajući im noževe i oštro orudje, naoružavajući nemuslimanske civile i primoravajući njene pripadnike da uklone zaštitne ograde oko svojih domova, saopštila je danas nezavisna organizacija Fortifaj rajts (Fortify rights).

U izveštaju te grupe boraca za ljudska prava opisuju se pripreme mjanmarskih vlasti za obračun s Rohindžama koje su uglavnom živele u državi Rakin na zapadu zemlje, pre nego što su radikalni pripadnici te manjine izveli krajem avgusta napad na položaje bezbednosnih snaga Mjanmara.

Posle tog napada usledio je odgovor Mjanmara koji zvaničnici UN i SAD opisuju kao etničko čišćenje, usled kojeg je oko 700.000 Rohindži izbeglo u Bangladeš.

U izveštaju, zasnovanom na intervjuima, navodi se da je vojska Mjanmara počela da zaplenjuje noževe i druge predmete koji mogu biti korišćeni kao oružje ili u samoodbrani, posle napada ekstremista na policijske objekte u oktobru 2016. godine.

Posle toga su usledili napadi vojske na desetine sela, a domove je tada napustilo više od 94.000 Rohindža.

Vlasti su od Rohindža zaplenile i piliće i drugu hranu, stoji u izveštaju.

Navodi se da je vojska takodje srušila zaštitne ograde oko kuća ili primorala Rohindže da to sami učine, da je trenirala i dostavila oružje nemuslimanskim stanovnicima države Rakin, i blokirala pristup humanitarnih grupa i dostavu pomoći siromašnim zajednicama Rohindža.

Fortifaj rajts navodi da se ta otkrića zasnivaju na 254 intervjua sa svedocima i preživelima, s vojnim i policijskim zvaničnicima Bangladeša i Mjanmara, s pripadnicima radikalne formacije Rohindža, kao i s analitičarima, doktorima i humanitarnim radnicima.

U izveštaju se navodi da „postoje osnovane sumnje da su u sve tri opštine države Rakin izvršeni genocid i zločini protiv čovečnosti“ i poziva se na privodjenje pravdi odgovornih vojnih i policijskih zvaničnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.