U trendu

FR: Na „maršu ranjenih“ 17.400 ljudi, manje nego prošle subote

PARIZ – Francuski pokret „Žuti prsluci“ i danas je, 12. subotu zaredom, organizovao proteste u Parizu i drugim francuskim gradovima, a Ministarstvo unutrašnjih poslova procenilo je da je u celoj zemlji do 14:00 sati na ulice izašlo 17.400 ljudi, dok ih je pre nedelju dana u to vreme bilo 22.000.

Najbrojniji su bili demonstranti u Parizu, u kojem je, prema navodima medija, učestvovalo 13.800 ljudi, dok je pariska policija saopštila da ih je bilo 10.500, prenosi „Parizjen“.

U kasnim popodnevnim satima došlo je do tenzija kod Trga Republike u Parizu, pri čemu su snage reda upotrebile suzavac i vodene topove kako bi sprečile da im se približe demonstranti, koji su ih gađali projektilima.

Neki demonstranti su, na istoj lokaciji, palili kante i druge objekte na ulice, a bilo je i privođenja, prenosi „Figaro“.

Učesnici današnjih demonstracija akcenat su stavili na demonstrante koji su povređeni na protestima od 17. novembra, kao i na pitanje policijskog nasilja, a protestnu šetnju su nazvali „marš ranjenih“.

U Parizu, Lion i Monpeljeu demonstranti su danas osudili korišćenje LBD, nesmrtonosnog oružja koje je policija, kako navode, upotrebila 9.200 puta otkako su protesti počeli i za koje tvrde da je povredilo neke učesnike demonstracija među kojima i Žeroma Rodrigesa, jednog od istaknutih članova „Žutih prsluka“ kome je prošle subote povređeno oko.

Današnji protesti su organizovani dan nakon što je francuska vlada odlučila da se LBD – lanseri odbrambenih metaka, kao neka vrsta pištolja s gumenim mecima – i dalje koriste na protestima.

Demonstranti su, sa zavojem na očima i drugim delovima tela i crvenom bojom na žutim prslucima, danas osudili upotrebu LBD-40 i granata za razbijanje skupova, a povorku su predvodili učesnici protesta koji su zaista bili povređeni na ranijim demonstrancijama.

Najviše demonstranata bilo je u Parizu, Bordou, Nantu, Tuluzu i Valansu.

Prema zvaničnim podacima, 2.000 osoba je povređeno od početka održavanja protesta 17. novembra, a od njih je najmanje četvoro zadobilo ozbiljne povrede oka, prenosi AP.

Istovremeno, 10 osoba je poginulo u saobraćajnim nesrećama povezanim sa aktivnostima „Žutih prsluka“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.