U trendu

Francuska dobila novu vladu

Jelisejska palata saopštila je večeras sastav nove francuske vlade posle parlamentarnih izbora na kojima je ogromnu većinu osvojila centristička stranka predsednika Emanuela Makrona, Republika u pokretu.

Žan-Iv Le Drian ostaće kao u prethodnom sazivu šef diplomatije, dok će ministar odbrane biti Florans Parli posle odluke Silvi Gular da odustane od ministarske funkcije zbog istrage o navodnoj zloupotrebi sredstava Evropskog parlamenta.

Ministarka za evropska pitanja će biti Natali Loazo, jer je prethodna ministarka Marijel de Sarnez odlučila da ne bude u novoj vladi.

Ministar pravde takodje će biti žena, Nikol Belube, navela je Jelsejska palata i dodala da je dosadašnji ministar na toj funkciji Fransoa Bajru odlučio da napusti vladu kako bi novom predsedniku Emanuelu Makronu omogućio da ostvari cilj i očisti politiku od korupcije.

Ministar za teritorijalnu koheziju biće Žak Mezar i on menja Rišara Ferana koji je, kako su naveli francuski mediji, bio primoran da odustane od ministarske funkcije jer je predmet preliminarne istrage o aferi poslovanja s nekretninama, prema kojoj je njegova partnerka koristila jefitnije cene zakupa dok je Feran bio na čelu jednog osiguravajućeg društva.

Feran, blizak Makronu, prihvatio je da bude predsednik poslaničke grupe Republike u pokretu.

Sa velikom većinom u parlamentu Makron (39) će sada imati odrešene ruke da sprovede obećani program, socijalno-liberalne reforme kao što je moralizacija političara od kojih zahteva besprekornost, reforma radnog zakonodavstva i smanjenje javnog deficita.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar