U trendu

Francuska i Nemačka kritikuju Poljsku zbog sudskih reformi

BRISEL – Francuska i Nemačka osudile su Poljsku zbog pritisaka da se usvoje kontroverzne promene u Vrhovnom sudu uprkos pozivima Evropske unije na uzdržanost, prenosi Euroaktiv.

Poljski predsednik Andžej Duda prošle je nedelje imenovao 27 novih sudija uprkos protivljenju EU i postupkom pred Evropskim sudom pravde.

U izjavi objavljenoj u Luksemburgu, gde su se ministri EU sastali da razgovaraju o postupku protiv Poljske zbog navodnih kršenja vladavine prava, Francuska i Nemačka kritikovale su desničarsku vlast u Varšavi.

„Zabrinuti smo zbog odluke koju je prošle nedelje doneo poljski predsednik o imenovanju novih sudija Vrhovnog suda“, rekla je ministarka za Evropu u francuskoj vladi Natali Loaso.

„Uprkos našim pozivima, Poljska nije sačekala odluku Evropskog suda pravde i donela je odluku koja će se teško promeniti. Taj potez je velika pretnja za nezavisnost pravosuđa u Poljskoj, koja će imati posledice u našoj saradnji u oblasti pravde i unutrašnjih poslova“, zaključuje francuska ministarka.

Evropska unija je alarmirala o reformama pravosuđa u Poljskoj ubrzo pošto je konzervativna stranka Pravo i pravda pobedila na izborima u 2015. godini.

Brisel je pregovorao s vlastima u Varšavi o pitanju reforme pravosuđa dve godine, ali Varšava je u velikoj meri ignorisala upozorenja o tome da reforme vode u pravcu slabljenja demokratske kontrole i ravnoteže. U decembru prošle godine EU je pokrenula postupak protiv Poljske prema članu 7 Sporazuma o Evropskoj uniji, navodeći kao optužbe „sistemske pretnje“ vladavini prava.

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans izjavio je u utorak da je zabrinut što se situacija u Poljskoj pogoršava. „Iako sam više puta postavio pitanje o razjašnjenju situacije, i dalje mi nije jasno da li će vlasti u Poljskoj poštovati odluku Suda pravđe, i to je, naravno, veliki razlog za zabrinutost“, zaključio je Timermans.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.