U trendu

Francuska i Nemačka za odbranu Šengena

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel su od partnera u Evropskoj uniji zatražili da se ubuduće u sabirnim centrima na ulasku u EU prihvataju samo izbeglice od ratova i progona, da ekonomski migranti budu vraćeni u zemlje porekla, a da EU šengenska zona slobode kretanja bude očuvana.

Oland i Merkel su u pismu Savetu ministara i Evropskoj komisiji, čiju je sadržinu danas objavio francuski list Mond, tražili i da se usaglasi jedinstvena politika EU za davanje azila i, uključujući Balkan, utvrde koje zemlje su politički „bezbedne“, pa zato azilanti iz tih zemalja ne mogu imati osnova da traže utočište u državama Unije.

Šef francuske države i nemačka kancelarka su upozorili da je talas migranata „ogroman problem za Evropu“ i naglasili da se solidarno u sve države Unije kroz mehanizam obavezne podele moraju razmestiti već pristigle izbeglice.

Evropska komisija je, kako javljaju neki mediji u EU, spremila predlog da se ukupno razmesti oko 160.000 izbeglica iz ratom i nasiljem pre svega pogođene Sirije, a od toga 40.000 izbeglica iz Italije, 54.000 iz Mađarske i 66.000 iz Grčke.

Oland i Merkel zahtevaju da se „potpuno i neodložno“ na ulaznim „vrućim tačkama“ u EU, prvenstveno Italiji i Grčkoj, uspostave centri, gde će izbeglice-azilanti i ekonomski migranti biti odmah razvrstavani.

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos je danas, prilikom obilaska grčkih ostrva na koja pristižu migranti iz Turske, izjavio da će u Grčkoj na većim ostrvima, a spomenuo je i jednu bivšu vojnu bazu, biti uspostavljeni sabirni centri za popis, uzimanje otisaka prstiju i drugo utvrđivanje identiteta i porekla migranata.

Predsednik Oland i kancelarka Merkel su posebno podvukli da „oni koji beže od ratova i progona moraju dobiti međunarodnu zaštitu, a mnogima je Evropa poslednja nada“.

Oni su predočili da „drugi koji pokušavaju da se domognu boljeg materijalnog položaja na neregularan način, moraju biti vraćeni u zemlje odakle su došli“.

Šefovi diplomatija EU danas u Luksemburgu na nezvaničnom sastanku razgovaraju o izbegličkoj, bliskoistočnoj krizi i slamanju terorista Islamske države Iraka i Sirije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.