U trendu

Francuska najavila čvrst stav prema Velikoj Britaniji u slučaju Bregzita

Francuski ministar ekonomije Emanuel Makron izjavio je danas da EU treba da ostane čvrsta prema Velikoj Britaniji ukoliko ona odluči da istupi iz EU i potvrdio da će i Francuska zauzeti takav stav na samitu koji će uslediti posle britanskog referenduma.

„Ili ste u Uniji, ili van nje. To je ultimatum koji bi Evropski savet trebalo da uputi Britancima, a predsednik Francuske Fransoa Oland zauzeće jasan stav o tom pitanju“, rekao je danas Makron u intervjuu za francuski dnevni list Mond (Le Monde).

On je rekao da, ukoliko Britanci žele da i dalje imaju pristup evropskom tržištu, moraju da doprinose njenom budžetu, kao što to čine Norveška i Švajcarska, a ako to odbiju, „doći će do konačnog razlaza“.

Iako će referendum najverovatnije biti okončan ostankom Velike Britanije u EU, Makron smatra da poseban status o kojem London od početka godine pregovara sa Unijom, treba da ostane izuzetak, da bi se „izbegla epidemija“ sličnih zahteva iz drugih zemalja članica.

Britanci će u četvrtak, 23. juna, odlučiti da li će njihova zemlja napustiti EU, a kampanja pred referendum i danas je obustavljena zbog ubistva proevropski orijentisane poslanice Džo Koks, u četvrtak.

Zalažući se za još čvršće evropske integracije, Makron je izrazio nadu da će EU biti aktivnija u odbrani i energetskj razmeni.

„U ovom trenuku blokiraju nas dva tabua – francuski, koji se odnosi na pitanje prenosa dela suvereniteta, i nemački, koji se tiče finansijskih transakcija i solidarnosti, ali ne možemo ostvariti napredak ukoliko ih ne budemo razbili“, zaključio je Makron.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar