U trendu

Francuska osuđuje Severnu Koreju zbog lansiranja rakete

Francuska je osudila danas Severnu Koreju zbog ispaljivanja balističke rakete u Japansko more.

„Francuska osuđuje ispaljivanje balističke rakete koje je Severna Koreja izvela danas, prekršivši rezoluciju Saveta bezbednosti UN, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Francuske.

Francuska je ponovo potvrdila svoju solidarnost sa partnerima iz Azije i sa Pacifika čija je bezbednost ugrožena od strane nuklearnog balističkog programa Severne Koreje.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je raketa lansirana iz vazduhoplovne baze u zapadnoj proviniciji Severni Pjongan.

U tom saopštenju se navodi da se veruje da je proba rakete bila „oružana provokacija kako bi se testirao odgovor nove američke administracije predvođene predsednikom Trampom“.

Lansiranje rakete usledilo je samo dan nakon što se Tramp sastao u Vašingtonu sa japanskim premijerom Šinzom Abeom i dva dana nakon Trampovog telefonskog razgovora sa kineskim predsednikom Sji Đinpingom, podseća Rojters.

Abe i Tramp su održali zajedničku konferenciju odmah pošto je Pjongjang lansirao balističku raketu prvi put ove godine.

Abe je osudio severnokorejsko lansiranje raketa kao „apsolutno neprihvatljivo“, dok je predsednik SAD Donald Tramp naglasio da SAD podržavaju Japan „sto odsto“.

Predsednik Komiteta spoljnih poslova donjeg doma ruskog parlamenta Leonid Slucki izjavio je da je ponašanje Severne Koreje „definitivno izazov“ i pozvao druge zemlje da pojačaju svoj rad na smanjenju tenzija na Korejskom poluostrvu.

On je dodao da veruje da je saradnja SAD i Rusije po tom pitanju moguća koliko god, kako je rekao, to trenutno „utopijski izgledalo“.

Slucki je naveo i da treba razumeti da je situacija na Korejskom poluostrvu „prilično nestabilna i može da se preokrene u žestoki sukob“, prenose agencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.