U trendu

Francuska otvorila arhive iz perioda pronacističkog režima

Francuska je otvorila policijske i vladine arhive iz perioda višijevskog režima koji je saradjivao sa nacističkim okupacionim snagama u Drugom svetskom ratu, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Više od 200.000 dokumenata, sa kojih je skinuta oznaka poverljivo, objavljeno je danas. Dokumenta datiraju iz perioda od 1940. do 1944. godine, kada je predsednik Francuske bio Filip Peten.

BBC navodi da je višijevski režim tokom Drugog svetskog rata pomogao nacističkoj Nemačkoj da deportuje 76.000 Jevreja iz Francuske, uključujući i mnogo dece.

Francuska je takodje otvorila arhivu iz postoslobodilačkog perioda privremene vlade.

Višijevska dokumenta potiču iz ministarstava unutrašnjih poslova, spoljnih poslova, kao i pravde.

Pojedina dokumenta se odose na istrage ratnih zločina koje su sprovodile francuske oslobodilačke vlasti posle poraza nacističke Nemačke.

Istoričar Žil Morin rekao je za francusku televiziju TF1 da će arhive verovatno „baciti novo svetlo“ na hapšenje Žana Mulena, lidera francuskog pokreta otpora koji je preminuo pošto su ga nacisti 1943. godine zarobili i mučili.

Morin je kazao da će policijska evidencija i beleške sada dopuniti izjave svedoka na koje su se do sada oslanjali istraživači.

„Takodje postoji potreba dece onih koji su proterani ili pogubljeni, koje to zanima – i to je legitiman zahtev“, dodao je on.

Ranije su samo istraživači i novinari imali pristup delovima arhiva, uz posebnu dozvolu. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.