U trendu

Francuska posle predsedničkih izbora možda ostaje bez parlamentarne većine

Mogućnost poraza na predsedničkim izborima u Francuskoj dve tradicionalno najveće stranke levice i desnice otvara razna scenarija na političkoj sceni, medju kojima i odsustvo većine u parlamentu, ocenila je danas agencija Frans pres.

Do sada je bilo jednostavno jer je parlament imao većinu ili levičarsku ili desničarsku u zavisnosti koja struja pobeda na predsedničkim izborima, ali bi situacija mogla da bude složenija jer ni kandidat levice Benoa Amon ni desnice Fransoa Fijon nisu favorit na izborima.

Favoriti u prvom krugu 23. aprila su kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen i kandidat centra Emanuel Makron, koji ne bi mogli da imaju većinu u parlamentu ukoliko jedno od njih pobedi, ocenio je Frans pres.

„Ako pobedim, imaću parlamentarnu većinu, što neće biti slučaj sa Marin Le Pen i Makronom“, rekao je Fijon, čija je popularnost opala posle otkrivanja skandala o fiktivnim radnim mestima njegove supruge i dvoje dece.

Do sada je parlament usvajao predlog predsednika države koji imenuje mandatara za sastav nove vlade.

Situacija bi mogla da bude drugačija ukoliko pobedi Makron ili Marin Le Pen, posebno u svetlu predstojećih parlamentarnih izbora zakazanim u junu u Francuskoj.

Naredni predsednik bi mogao da formira krhku većinu ili da formira koalicionu vladu, što je politička praksa koja 60 godina nije bila u Francuskoj.

U „najgorem slučaju“, novi predsednik bi morao da bude primoran na kohabitaciju, odnosno da imenuje premijera koji nije iz njegove stranke ali ima većinu u parlamentu, što bi bio presedan u novijoj političkoj istoriji te zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.