Francuska: Pred sudom „zubar iz horor filmova“

U Francuskoj je danas počelo suđenje Holanđaninu kojeg su francuski mediji prozvali „zubarom iz horor filmova“, optuženom da je uzrokovao užasne povrede više od stotinu pacijenata.

Foto: Beta

Foto: Beta

Jakobus van Nierop (51) je pacijentima vadio zdrave zube, a neki su posle posete njegovoj ordinaciji završili sa slomljenom vilicom, učestalim apscesima, pa čak i sepsom, prenela je agencija AFP.

Stomatolog je optužen za nanošenje teških telesnih povreda, kao i za prevaru pacijenata i osiguravajućih kompanija.

Ukoliko bude proglašen krivim, preti mu do deset godina zatvora i novčana kazna od 150.000 evra.

Iako po francuskom zakonu nije dužan da se izjasni o krivici, Van Nierop je pokušao da izbegne odgovornost tako što je rekao da pati od „psihičkih problema“, uključujući suicidalne tendencije i probleme vezane za polni identitet.

Holanđanin je došao da radi u gradiću Never u ruralnom delu centralne Francuske 2008. godine, gde ga je lokalno stanovništvo dočekalo sa dobrodošlicom pošto godinama nisu imali dovoljno zubara.

Vlasti su, međutim, do 2011. počele da dovode u pitanje njegov rad, a pacijenti su počeli da se žale na njega.

„Dao mi je sedam ili osam injekcija i izvadio ođednom osam zuba. Tri dana sam krvarila“, izjavila je Silvijan Bulste (65).

Van Nierop je u junu 2013. godine uhapšen, ali je pušten na slobodu do suđenja. On je, međutim, u decembru pobegao u Kanadu, gde je uhapšen u septembru 2014. i zatim isporučen Francuskoj.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar