U trendu

Francuska štampa: Srbija nepravedno ponižena u Parizu: „Zabrljali smo“

Protokol francuskog predsednika smestio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića izvan zvanične tribine na proslavi 100-godišnjice potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra 2018, postavivši ga van dometa televizijskih kamera, što je neprihvatljiv propust, s obzirom da je Srbija u Velikom ratu izgubila „1,2 miliona svoje dece“, piše „Figaro“.

Visoki član protokola Jelisejske palate, zadužene za raspoređivanje zvanica na počasnoj tribini, izjavio je za pariski list: „Zabrljali smo“.

Oko predsednika Makrona nalazili su se predstavnici zemalja saveznica iz Prvog svetskog rata – Rusije, SAD, Italije i Rumunije, ali i predsednici Bugarske i Turske, kao i kancelarka Nemačke, koje su pre 100 godina bile neprijatelji, a za to vreme jedan čovek, iako rastom ogroman, (Vučić) skrajnut je da niže nije moglo biti i postavljen da sedne na suprotnoj tribini, među nižerangiranim ministrima, diplomatama i drugim zvaničnicima.

„Tu Srbiju, sa njenim istorijskim žrtvama, Francuska je ponizila 11. novembra. Možemo samo da zamislimo kako se Aleksandar Vučić osećao dok je, preko puta sebe gledao, osmehnute između Trampa, Putina i Makrona, ozloglašenog Redžepa Tajipa Erdogana, ili Hašima Tačija, predsednika zemlje koju Srbija ne priznaje i koja je 1914. bila tek oblast u sastavu Srbije“, ističe se u tekstu.

Iako se francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni u ponedeljak izvinio u ime Pariza, u Beogradu reakcije nisu izostale.

Spomenik zahvalnosti Francuskoj, tek obnovljen – vandalizovan je, a čuli su zahtevi da se Pariska i Francuska ulica preimenuju, navodi list.

„Figaro“ ukazuje da se 6. decembra Emanuel Makron dolazi u Beograd. Vučić mu je obećao grandiozan doček i rekao da Srbija neće „zabrljati“ kada je reč o obeležavanju istorijskog prijateljstva između dve zemlje, koje počiva na zajednički prolivenoj krvi.

U tekstu koji je potpisao zamenik direktora Figaroa Žan-Kristof Buison, zaključuje se da će ovoga puta Francuska biti ta koja će se osetiti poniženom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)