U trendu

Francuska strahuje od novog talasa terorizma

PARIZ – Predstavnici francuskih vlasti strahuju od novih terorističkih napada i svoje građane širom sveta pozivaju na oprez, a ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drijan, posle sastanka bezbednosnog kabineta kojim je predsedavao Emanuel Makron, rekao je da je „pretnja svuda prisutna“.

„Mali je korak od virtuelne mržnje do stvarnog nasilja“, rekao je Le Drijan.

Zvanični Pariz je naložio svojim diplomatskim predstavništvima u inostranstvu da pojačaju bezbenosne mere, piše Dojče vele (DW).

Kako je posle sastanka istakla ministarka odbrane Florans Parli, u Francuskoj treba bolje zaštititi škole i crkve. Prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske, u tu svrhu se mobiliše 3.500 rezervnih policajaca. Navedeno je i da dodatnih 120 policajaca patrolira Nicom.

Predsednik Makron ranije je najavio da će antiterorističke vojne snage sa 3.000 pripadnika biti povećane na 7.000. Posle napada u Nici u celoj zemlji je na snazi najviši nivo upozorenja od terorizma.

Napadu u kojem je u četvrtak ujutro u crkvi u Nici varvarski ubijeno troje ljudi, a šestoro povređeno, prethodile su masovne pretnje i protesti protiv Francuske u muslimanskim zemljama zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda. Ti protesti su nastavljeni i u petak, piše DW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar