U trendu

Francuska traži da se zaustavi bojkot njenih proizvoda

PARIZ – Francuska je danas pozvala zemlje Bliskog istoka da spreče maloprodajna preduzeća da bojkotuju francuske proizvode.

U saopštenju francuskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da su poslednjih dana primećeni pozivi za bojkot francuskih proizvoda, naročito prehrambenih, u nekoliko zemalja Bliskog istoka kao i pozivi na demonstacije protiv Francuske zbog objave satiričnih crteža proroka Muhameda, prenosi Rojters.

„Ovi pozivi na bojkot su neosnovani i trebalo bi da se s njima odmah prestane, kao i sa svim napadima na našu zemlju, na kojima insistira radikalna manjina“, navodi se u saopštenju.

Trgovinski lanci iz nekoliko arapskih zemalja pozvali su u subotu na bojkot francuskih proizvoda nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron obećao da se njegova zemlja neće odreći karikatura proroka Muhameda.

Francuski predsednik je tu izjavu dao u četvrtak na komemorativnom skupu u čast profesoru Samijelu Patiju kojem je radikalni islamista poreklom iz Čečenije odrubio glavu jer je u sklopu nastave o slobodi govora svojim učenicima u gimnaziji u predgrađu Pariza pokazivao karikature proroka Muhameda.

Agencija Anadolija prenosi da su na bojkot francuskih proizvoda pozvali trgovinski lanci u Kataru i Kuvajtu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.