najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Francuska traži oslobadjanje Nadje Savčenko

Francuska je danas zatražila od Rusije da oslobodi ukrajinskog vojnog pilota Nadju Savčenko, koja je osudjena na 22 godine zatvora zbog saučesništva u ubistvu dva ruska novinara na istoku Ukrajine, nakon šest meseci sudjenja i pogoršanja odnosa izmedju Rusije i Ukrajine.
„Pozivamo ruske vlasti da u potpunosti uzmu u obzir zabrinutost koja se pojavila zbog toka sudjenja. U tom kontekstu pozivamo sve strane u okviru mirovnog procesa na istoku Ukrajine da oslobode sve zatvorenike, posebno Nadju Savčenko čije je zdravlje zabrinjavajuće“, izjavio je portparol francuske diplomatije Romen Nadal.

Ukrajinka Savčenkova (34) osudjena je juče u sudu u Donjecku, ruskom radiću kod granice s Ukrajinom, na 22 godine zatvora zbog učešća u ubistvu dva ruska novinara na istoku Ukrajine.

Savčenkova bila je dobrovoljac u ukrajinskom bataljonu, a optužena je da je odala koordinate za granatiranje u kojem je stradalo dvoje novinara i nekoliko civila u julu 2014. godine, kao i da je bila vodjena „političkom mržnjom“.

Ona je odbila sve navode optužnice kao i samu presudu.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko predložio je juče Rusiji posle izricanja kazne da joj u zamenu za Savčenkovu preda dva ruska vojnika.

(Beta)

1 komentar
  1. Žarko

    Francuska komendija. Smiješno kad znamo da je Rusija samostalna država koja sama odlučuje o zločincima kakva je ova Nađa. Mislim, malo licimerno jer Rusija se ne miješa ni u čije sudstvo. Umjesto da podrže rusko sustvo jer je ova Nađa učinila zločin, oni traže da se oslobodi. Ko su Francuzi da bi to zahtjevali. Uvjek rade i oni i ceo zapad protiv Rusije ma kolko bila ona u pravu. Ne, malo podlo i pokvareno.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike