U trendu

Francuska uvodi nov sistem provere putnika aviona

Francuska će krajem maja na dva aerodroma testirati registar podataka o putnicima, takozvani „Sistem PNR“ (Passenger Name Record) u cilju otkrivanja potencijalno opasnih pojedinaca, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova u Parizu.

Sistem će se u prvo vreme koristiti na pariskom Medjunarodnom aerodromu „Šarl de Gol“, kao i u Nici, a kasnije će biti postavljen i na ostalim aerodromima u Francuskoj.

Izvori bliski Ministarstvu su rekli da da je cilj da se aviokompanije povežu u razmeni podataka o putnicima koje prevoze.

Evropski parlament je sredinom aprila naložio razmenu podataka o putnicima u avio-saobraćaju (PNR) radi borbe protiv terorizma.

Po tom propisu, avioprevoznici moraju da s državnim vlastima razmenjuju podatke o putnicima koji putuju iz „trećih zemalja“ u Evropsku uniju i obrnuto.

Medju podacima koje će avio-kompanije morati da dele sa obaveštajnim agencijama su imena putnika, adrese, kontakti, brojevi pasoša, kreditnih kartica i slično.

Ta mera je u žiži pažnje jer se pre dva dana avion egipatske kompanije „Idžipter“ sa 66 ljudi srušio tokom leta Pariz-Kairo, najverovatnije zbog terorističkog napada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.