U trendu

Francuska vlada: Kontrukcija Notr Dam se dobro drži posle požara

Konstrukcija katedrale Notr Dam se dobro drži posle požara ali postoje nestabilni delovi unutar zdanja posebno na nivou svoda, saopštila je francuska vlada i dodala da je iz bezbednosnih razloga evakuisano nekoliko obližnjih stambenih zgrada.

„Konstrukcija se globalno dobro drži ali postoji nekoliko nestabilnih delova unutar zdanja na nivou svoda i stuba u severnom delu katedrale koji treba da budu ojačani. Zbog toga je evakuisano pet obližnjih stambenih zgrada“, izjavio generalni sekretar francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Loran Nunjez.

Prema njegovim rečima, radovi na obezbedjivanju unutrašnjosti katedrale će trajati 48 sati, posle čega će vatrogasci ući u zdanje sa osobljem Ministarstva kulture kako bi izneli umetnička dela.

Organizacija francuskih biskupija saopštila je da će se sutra u 17.50 oglasiti zvona svih katedrala i crkava u Francuskoj u znak solidarnosti prema pariskoj biskupiji.

Francusko predsedništvo saopštilo je da je Emanuel Makron danas primio nekoliko telefonskih poziva podrške stranih zvaničnika i da je tokom dana najavljen razgovor francuskog predsednika sa papom Franjom.

(Beta)

Napišite komentar