U trendu

Francuska vlada poziva umerene stranke da oforme većinu

PARIZ – Francuska vlada će se obratiti svim umerenim strankama kako bi se oformila većina u parlamentu nakon što je koalicija Zajedno predsednika države Emanuela Makrona izgubila apsolutnu većinu posle današnjeg drugog kruga parlamentarnih izbora, saopštila je portparolka francuske vlade Olivija Gregoar.

„Obraćamo se onima koji žele da vode zemlju napred“, navela je Gregoar, prenosi Rojters.

Prema prvim anketama objavljenim posle zatvaranja birališta u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, koalicija Zajedno predsednika države Emanuela Makrona osvojila je 224 poslanička mesta u parlamentu, što je manje od apsolutne većine od 289 mandata.

Ukoliko se ovakve projekcije ostvare i po objavljivanju konačnih rezultata izbora, Zajedno više neće biti u mogućnosti da sama glasa o predlozima zakona koje je usvojila vlada, javlja pariski „Mond“.

Levičarska koalicija Nupes Žan-Lik Melanšona osvojila je 149 mandata u parlamentu koji broji 577 poslaničkih mesta i tako će postati glavni opozicini činilac francuske skupštine.

Ekstremnodesničarsko Nacionalno okupljanje Marin Le Pen ostvarilo je u drugom krugu izbora istorijski rezultat sa osvojenih 89 mandata u parlamentu, navodi se u prvim procenama instituta Ipsos-Sopra Steria, prenosi „Mond“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar