U trendu

Francuska vlada preživela prvo glasanje o nepoverenju

Vlada Francuske je danas preživela glasanje o nepoverenju u donjem domu parlamenta, a očekuje se da će preživeti i drugo takvo izjašnjavanje, nakon što je njena akcija podizanja granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine izazvala revolt na ulicama.

Današnje glasanje inicirala je mala centristička grupa poslanika uz podršku levičarske koalicije. Pobornici nepoverenja su, međutim, sakupili 278 glasova – devet manje od neophodnog broja, s obzirom da je za poverenje vladi glasalo 287 poslanika.

Drugo glasanje inicirala je francuska krajnja desnica, ali se očekuje da će njena inicijativa dobiti manju podršku od današnje.

Pitanje nepoverenja pokrenuli su oni poslanici koji su besni zbog toga što je predsednik države Emanuel Makron naložio korišćenje specijalnog ustavnog ovlašćenja vlade da zaobiđe glasanje u parlamentu kako bi „progurao“ nepopularnu penzionu reformu.

Gornji dom francuskog parlamenta, Senat, pod kontrolom je konzervativaca, i oni su prošle sedmice usvojili Makronovu reformu.

Ako i druga inicijativa za izglasavanje nepoverenja u donjem domu parlamenta propadne, zakon o penzionoj reformi smatraće se usvojenim, a onda se očekuje da će se naći pred Ustavnim savetom Francuske. Stupiće na snagu ako ga ovo telo odobri.

U međuvremenu, sindikati traže da vlada jednostavno povuče nepopularni zakon i sazvala je nove demonstracije širom zemlje za četvrtak.

Makron insistira na reformi kako bi se izbeglo upadanje države u deficit zbog starenja francuske populacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.