U trendu

Francuska vlast upozorava da se ne prenose ukradena Makronova dokumenta

Francuska izborna komisija osudila je danas hakerski napad i objavljivanje velikog broja dokumenata izbornog štaba predsedničkog kandidata Emanuela Makrona.

Komisija je dan uoči drugog kruga izbora upozorila da širenje takvih informacija može dovesti do krivičnih prijava.

„Širenje takvih podataka, do kojih se došlo na prevaru i koji su verovatno pomešani s lažnim informacijama, može se klasifikovati kao krivično delo“, navedeno je u saopštenju.

Izborna komisija savetovala je medije da ne objavljuju detalje iz dokumenata, upozorivši da su neka dokumenta verovatno lažna.

Makronov izborni štab je kasno sinoć, pre no što je počela izborna tišina, saopštio da je bio meta hakerskog napada koji je rezultirao objavljivanjem hiljada imejlova, finansijskih dokumenata i ugovora iz predizborne kampanje.

Njegov centristički „Pokret“ saopštio je da se napad desio pre nekoliko sedmica i da su njihovi dokumenti namerno pomešani s lažnim dokumentima da bi se „posejala sumnja i dezinformacija“

Dokumenti su objavljeni na društvenim mrežama malo pre ponoći, a Makronov izborni tim okarakterisao je to kao pokušaj „destabilizacije demokratije, kakakv je vidjen u prethodnoj izbornoj kampanji u SAD“.

Američka predsednička kandidatkinja Hilari Klinton tvrdila je da je hakovanje imejlova njenog izbornog štamba, iza čega navodno stoji Rusija, delom uzrok njenog poraza na izborima.

Na sajtu Vikiliksa sinoć je postavljen link ka Makronovima dokumentima, uz saopštenje da njihov tim još nije otkrio koja su dokumenta lažna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.