U trendu

Francuska za sada neće odgovoriti na Trampov zahtev

PARIZ – Francuska za sada neće odgovoriti na poziv predsednika SAD Donalda Trampa evropskim saveznicima da prihvate nazad više stotina svojih državljana – boraca Islamske države zarobljene u Siriji, prihvatajući militante po principu „od slučaja do slučaja“, izjavila je danas francuska ministarka pravde.

„Postoji novi geopolitički kontekst kada je reč o povlačenju SAD. Za sada ne menjamo svoju politiku. U ovoj fazi Francuska neće odgovoriti na Trampove zahteve“, izjavila je francuska ministarka Nikol Belube za televiziju „Frans 2“.

Britanska agencija Rojters navodi da je politika francuske vlade bila kategoričko odbijanje prihvata boraca IS i njihovih žena, dok ih je ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan nazvao „neprijateljima“ nacije koji treba da se suoče sa pravdom u Siriji ili Iraku.

Međutim, izgledi za povlačenje SAD iz Sirije naterali su Francusku da se pripremi za povratak više destina francuskih džihadista koje drže kurdske vlasti pod okriljem SAD, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane krajem januara.

I Nemačka je bila „hladna“ prema Trampovom zahtevu, navodeći da bi mogla prihvatiti nazad borce Islamske države, samo ako bi osumnjičeni imali pristup konzularnim uslugama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.