U trendu

Francuski general: Samo tri države mogle su da otruju Skripalja — zbog Sirije

Trovanje bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja u Solsberiju su mogle da izvedu specijalne službe SAD, Izraela ili Velike Britanije, rekao je francuski general Dominik Delaverd.

General Delaverd je predstavio nekoliko verzija slučaja Skripalj u članku koji je objavio ASAF. Prema mišljenju francuskog oficira, Rusija ne samo da nema nikakve veze sa trovanjem Skripalja, već ni sa nervnim gasom „novičok“.

„Ta supstanca je postala poznata širokoj javnosti zahvaljujući izjavama ruskog disidenta Vila Mirzajanova, bivšeg vojnog hemičara, devedesetih godina prošlog veka. On je 2007. godine u SAD knjigu objavio ’Državne tajne‘ u kojoj je naveo nekoliko hemijskih formula kao potvrdu svojih navoda. Ako se to potvrdi, ispada da je ’novičok‘ od 2007. godine prestao da bude isključivo ruski izum i mogao je da ga proizvede bilo ko“, piše general.

On je postavio pitanje zbog čega bi predsednik Rusije, makar teoretski, odobrio likvidaciju Sergeja Skripalja, kog je 2010. godine pomilovao i koji već dugo vreme ne predstavlja pretnju, posebno 16 dana uoči izbora.

On navodi da bi iza ubistva Skripalja mogli da stoje Izrael, SAD i Velika Britanija.

„Jaka alijansa Rusije, Bašara el Asada, Irana i Hezbolaha se ne dopada Izraelu. Treba samo da se pročitaju izraelski mediji, pa da se uverite u to. Rusija je ta karika u to savezu zbog koje američko-izraelski plan cepanja Sirije nije postignut i nakon sedam godina rata. Mnogobrojne posete Netanijahua Putinu sa ciljem da ga ubedi da prepusti Siriju i Iran nisu urodile plodom. I na kraju je trebalo uraditi nešto i pojačati pritisak na njega kako bi odbacio taj teret“, smatra Delaverd.

„Povećanje pritiska do maksimuma na jaku i, prema rečima neokonzervativaca, preteću Rusiju deo je interesa SAD. Kao što je to i provociranje velike krize između EU i Rusije. Ako su Amerikanci odlučili da varaju, oni u kriminalnoj istrazi mogu da podmetnu neke snimke telefonskih razgovora na ruskom jeziku između navodnih ubica. Te njihove antiruske optužbe će biti samo pojačavane“, napisao je general.

Treća država koja je mogla da otruje Skripalja je Velika Britanija gde se i desilo trovanje. On smatra da bi specijalne službe Tereze Mej mogle da rade u interesu SAD ili Izrael.

(Sputnjik)

4 komentara
 1. Anonimni

  Englezi su tesko ZLO …Da bar hoce neki meteor da ih potopi, svet bi progledao

 2. Zoran Zemun

  normalno svi se slazemo, normalno da se znalo od pocetka da je namestaljka. Ali je problem sto su ona engleska kurvostija i njen klovn dzonson doveli svet na ivicu rata. Da je na celu Rusije neki malo nemirniji lik, sad bi svi brojali mrtve. I ne samo to, LAZ JE PROSLA KAO ISTINA, svi zapadni mediji i obican i dalje misli da su Rusi krivi, diplomate su oterane i niko i ne pomislja da napravi korak nazad i da se izvine. OStace za navjiek da su Rusi odvratni i da truju narod po zapadu. I tako redom….

 3. eu

  upravo tako

 4. Miron

  Volim kad neko kompetentniji od mene kaže ono što ja mislim.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike