najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Francuski ministar privrede podneo ostavku

Francuski ministar privrede Emanuel Makron podneo je danas ostavku na tu funkciju, što je dodatno podstaklo spekulacije da bi on mogao da se uključi u trku za predsednika države na izborima sledeće godine.

Makron (38) bi tako mogao da postane najmlađi predsednik u istoriji Francuske, prenela je agencija AFP.

Kancelarija aktuelnog predsednika Fransoa Olanda je danas objavila saopštenje o ostavci Makrona, dodajući da će njegov sektor za sada preuzeti ministar finansija Mišel Sapen.

Makron, bivši investicioni bankar i milioner, podneo je ostavku „da bi se u potpunosti posvetio svom političkom pokretu“, saopštilo je predsedništvo, što se odnosi na pokret „En marš“ (U pokretu), koji je Makron osnovao u aprilu.

On će biti novo lice u trci za novog predsednika Francuske, u koju se već uključio bivši predsednik te zemlje Nikola Sarkozi (61) i bivši premijer Alen Žipe (71), obojica desničari.

Pored toga, na izborima zakazanim za 23. april i 7. maj, ukoliko dođe do drugog kruga, jedan od kandidata će biti i čelnica anti-imigracionog desničarskog „Nacionalnog fronta“ Marin Le Pen.

Ostavka Makrona predstavlja udarac za Olanda, čija je popularnost kod građana trenutno na nižem nivou od bilo kojeg predsednika još od Drugog svetskog rata.

On je obećao da se neće ponovo kandidovati za tu funkciju ukoliko ne uspe da smanji uporno visoku stopu nezaposlenosti, koja se kreće oko 10 odsto.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike