Francuski poslanici po 6. put izglasali vanredno stanje

Francuski poslanici danas su, po šesti put, produžili vanredno stanje u zemlji, nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova iznelo podatak da su snage bezbednosti ove godine u proseku osujećivale više od jednog terorističkog napada mesečno.

Novoizabrani parlament, u kojem dominiraju poslanici iz nove partije predsednika Emanuela Makrona, glasao je 137 „za“ i 13 „protiv“ o produženju vanrednog stanja do novembra, prenosi AFP.

To kako se navodi, obezbeđuje veću slobodu za francuske bezbednosne snage u izvođenju racija i praćenju, a na snazi je od novembra 2015, kada je grupa džihadista u terorističkom napadu usmrtila više od 130 osoba.

Ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolom izjavio je da je neophodno očuvati bezbednost građana Francuske.

„Od pocetka godine zaustavili smo sedam zavera koje su mogle da izazovu veliki broj smrtnih slučajeva“, rekao je Kolom.

Osujećena zavera u aprilu u Marselju, kada su dvojica muškaraca sa arsenalom oružja i eksplozivima uhapšeni nekoliko dana pre predsedničkih izbora, mogla je da ima „strašne“ posledice, rekao je on za mrežu „Si njuz“ (Cnews).

Makron (39) koji je u maju izabran za novog predsednika Francuske, obećao je da će vanredno stanje u novembru prestati.

Međutim, kako se navodi, njegova vlada radi na novom zakonu o bezbednosti koji će mnoge mere koje podrazumeva vanredno stanje učiniti trajnim.

Dvanaest grupa za ljudska prava, ukljucujući „Amnesti Internašenel“ i Opservatoriju za ljudska prava, pozvale su poslanike u sredu da odbace vanredno stanje i novi zakon.

Kolom je rekao da će taj novi zakon omogućiti vladi da nastavi sa zatvaranjem džamija za koje se smatra da njihovi imami odobravaju terorizam.

„Danas postoje tri (džamije) koje želimo da zatvorimo… Od početka vanrednog stanja zatvorili smo 16“, rekao je on.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike