U trendu

Francuski premijer kritikovao ministra pravde zbog medija

Francuski premijer Eduar Filip javno je danas kritikovao ministra pravde Fransoa Berua jer se direktoru državnog radija žalio da novinari tog medija uznemiravaju članove njegove partije desnog centra Modem, što premijer ne smatra dobrom praksom.

Direktor istraživačke redakcije Radio Fransa rekao je da se osetio „pritisnutim“ tokom telefonskog razgovora sa ministrom pravde, koji mu je rekao da ga je pozvao kako bi se žalio zbog toga što, kako je naveo, novinari tog radija uznemiravaju poslanice Modema, prenosi Rojters.

Međutim, premijer Filip je danas kritikovao Berua jer je direktora radija pozvao „kao građanin“.

„Kada ste ministar, vi niste osoba kojom tek tako upravljaju strasti, iziritiranost ili ogorčenost“, rekao je Filip za Frans enfo.

Upitan da li je dobra praksa da ministri pozivaju novinare kako bi se žalili, Filip je bez okolišanja rekao: „Ne“.

S druge strane, Beru je novinarima, kao odgovor premijeru, rekao da će nastaviti da se slobodno izražava.

„Svaki put kada budem imao nešto da kažem Francuzima, nadležnima, bilo da su političari ili novinari, to ću i učiniti. Reći ću to jednostavno i bez vršenja ikakvog pritiska, ali ću reći“, istakao je Beru.

Modem, čiji je Beru osnivač, u savezu je sa Makronovom partijom Republika u pokretu, a Beru je jedan od dva ministra iz redova Modema u novoj vladi.

Međutim, uticaj njegove stranke mogao bi da oslabi nakon što je Makronova stranka odnela ubedljivu pobedu u prvom krugu parlamentarnih izbora održanih u nedelju, što je smanjilo Makronovu potrebu za podrškom Modema, navodi britanska agencija.

Uz to, pariski tužilac je u petak pokrenuo istragu o načinu na koji Modem koristi evropske parlamentarne fondove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.