najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Francuski premijer za privremeni prekid stranog finansiranja džamija

Francuski premijer Manuel Vals rekao je danas da je za privremenu zabranu stranog finansiranja džamija i izrazio želju da se uspostave novi odnosi sa islamom u Francuskoj, posle niza džihadističkih napada koji su potresli zemlju i optužbi upućenih vlastima za neefikasnost u borbi protiv ekstremizma.

“Treba poći od početka i izmisliti nove odnose sa islamom u Francuskoj”, rekao je francuski premijer u intervjuu za list Mond (Le Monde).

Rekao je da podržava ideju da se na neko vreme, koje “treba odrediti” zabrani strano finansiranje za izgradnju džamija i izrazio želju da se imami školuju u Francuskoj, a ne negde drugde.

Francuski premijer Manuel Vals priznao je da je sudska odluka da se oslobodi jedan od dvojice ubica sveštenika u crkvi u Francuskoj prošlog utoraka i da mu se odredi kućni pritvor bila pravni “propust”.

“To treba da navede sudije da imaju drugačiji pristup, predmet po predmet, imajući u vidu vrlo razvijenu praksu prikrivanja džihadista”, rekao je Vals u intervjuu za dnevnik Mond, ali je istakao da neće zapasti u to da se okrivljuju sudije za taj teroristički čin.

Jedan od dva napadača u crkvi, devetnaestogodišnji Francuz Adel Kermiš bio je desetak meseci u pritvoru u čekanju presude zbog dva pokušaja da otputuje u Siriju prošle godine. Pušten je iz zatvora u martu i odredjen mu je kućni pritvor sa električnom narukvicom.

Desničarska i ekstremnodesničarska opozicija u Francuskoj optužuju socijalističku vladu za neefikasnost u borbi protiv terorizma od napada u Nici 14. jula kada je čovek s kamionom uleteo u okupljene ljude na šetalištu.

Te optužbe su se još umnožile posle ekstremističkog napada u utorak u crkvi na severozapadu Francuske kada su dva napadača ubila sveštenika dok je držao misu i teško ranila još jednu osobu.

Više glasova se od tada čulo koji traže ostavku premijera i ministra unutrašnjih poslova Bernara Kazneva.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike