U trendu

Francuski sajt djacima prodaje domaće zadatke

U Francuskoj se pojavio sajt Bonnot (Bonnenote.fr, u prevodu: Dobra ocena) koji djacima i studentima pomaže pri učenju, uključujući i izradu domaćih zadataka, što je izazvalo polemiku o tome gde je granica dozvoljenog i moralnog.

Sajt se pojavio ovog meseca, a kako prenosi ekonomski list Eko (Les Echos), kritikuju ga i roditelji, i deca.

Pored očekivane kritike jer kupljen domaći zadatak nema nikakvu obrazovnu funkciju, Generalno udruženje gimnazijalaca (SGL) je 17. februara krikovalo sajt i jer „povećava nejednakost izmedju gimnazijalaca koji mogu da plaćaju za domaći, i onih koji su manje imućni“.

Osnivač sajta Viktor der Megredithijan (Megreditchian) brani se navodeći da dobrostojeće porodice već dugo svojoj deci plaćaju privatne časove, dok Bonnot, po njegovim rečima, pruža pristupačnu i kvalitetnu uslugu.

On takodje navodi da je na naslovnoj strani sajta i u uslovima prodaje jasno navedeno da učenik ne sme takav rad da preda profesoru.

Danas, 21. februara, ta napomena je samo u uslovima prodaje, dok na naslovnoj strani piše da se rad može poručiti „za dva minuta“, a navedene su i cene po strani, zavisno od razreda i roka isporuke.

Ministarka obrazovanja je reagovala rekavši da je ovakva ponuda neprihvatljiva i ne odgovara sistemu vrednosti koji se neguje u školi, a pre svega potrebi da se radi i ulažu napori, i najavila da će Ministarstvo uraditi „sve što bude bilo potrebno“.

Zabrana bi, kako navodi Eko, s pravne tačke gledišta mogla biti veoma komplikovana, jer je sajt registrovan u Velikoj Britaniji.

Ovo nije slučaj bez presedana, budući da se 2009. pojavio sajt slučne ponude pod nazivom „uradi moje domaće“ (faismesdevoirs.com), ali je zatvoren nakon nekoliko dana postojanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.