najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Francuski tajkun dao Netanjahuu milion evra za kampanju

Francuski tajkun Anro Mimran, osumnjičen da je ukrao 282 miliona evra Ministarstvu finansija Francuske, svedočio je danas u sudu u Parizu da je potpisao ček na milion evra za izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Netanjahu to oštro poriče, piše izraelski list Haarec.

Mimran je glavni osumnjičeni u velikoj kradji nazvanoj „ubod veka“, dodaje isti izvor i precizira da je on danas svedočio u sudu u Parizu da je plaćao Netanjahuove troškove u Francuskoj i da je direktno pokrivao troškove izborne kampanje koji su dostigli milion evra.

Na osnovu zakona o donacijama za kampanje i instrukcija državnog kontrolora kandidat za člana Kneseta (parlamenta), ne može da primi od nekog pojedinca više od 2.970 dolara. U izborima za rukovodstvo partije ili partijskim izborima u kojima učestvuje više od 50.000 glasača kandidat može da primi pojedinačne donacije do 11.870 dolara. Mimran je osumnjičen da je ukrao najmanje 282 miliona evra od Ministarstva, izbegavajujući plaćanje PDV-a.

Današnja rasprava u sudu imala je za cilj da se proveri da li su visoke ličnosti uspele da zaštite Mimrana od podizanja optužnice. U tom kontekstu izbile su na videlo njegove bliske veze s Netanjahuom.

Zajednička istraga Haareca i francuskog vebsajta Mediaprt, objavljena prošlog meseca, pokazala je da je Mimran finansirao odmor Netanjahua i njegove porodice u Alpima i na francuskoj rivijeri.

Mimran je takodje svoj stan u Parizu iznajmio Netanjahuu i vodio ga u prestižne noćne klubove.

Njegovo ime je na listi stranih donatora koji su pomogli da se Netanjahu vrati na vlast, objavio je izraelski TV Kanal 10. Uz te troškove, Mimran je sada posvedočio da je potpisao ček za finansiranje Netanjahuove izborne kampanje 2001. godine, koliko se seća.

Haarec navodi da transfer milion evra i pokrivanje ličnih troškova stranog političara nisu nelegalni u Francuskoj, i da tužilaštvo neće tome posvetiti puno pažnje.

Netanjahuovo prijateljstvo s nekim ko je osumnjičen za jednu tako veliku kradju, izbiće na videlo ponovo za vreme sudjenja u vezi sa uticajem mnogobrojnih Mimranovih prijatelja na aferu, najavljuje Haarec.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike