Francuskoj preti haos

Francuski predsednik Fransoa Oland i socijalistička vlada odbijaju da odustanu od reforme Zakona o radu, što će, sudeći prema najavama sindikata, izazvati nove štrajkove i novi haos u zemlji uoči održavanja evropskog fudbalskog prevenstva “Evro 2016”.

Kako bi smirila demonstrane, francuska vlada najavila je povišicu plate prosvetnim radnicima i obećala ubrzanje razgovora o regorganizaciji fracuske nacionalne železničke kompanije SNCF, preneo je Rojters.

Francuski premijer Manuel Vals pozvao je sindikat CGT, koji predvodi štrajk železnica najavljen za večeras, da predloži način da se “prevaziđu sukobi oko reforme zakona o radu”.

Oland je rekao da neće odustati od ključnih odredbi reforme zakona, kojom bi se olakšalo zapošljavanje i otpuštanje zaposlenih.

Nadležni za turizam u francuskoj prestonici strahuju da štrajkovi i protesti, koji su često nasilni, mogu da odbiju dolazak novih posetilaca, navodi AFP.

Nakon prošlonedeljnih pokušaja da se zemlja parališe blokadom rafinerija i skladištima goriva, sindikat CGT pozvao je danas da se počne sa štrajkom nacionalne železničke rmeže, a u četvrtak sa štrajkom metroa u Parizu.

Avionski putnici će se, takođe, suočiti sa otkazivanjem letova ili njihovim odlaganjima, preneo je AFP.

Oland je za francuski list Sud Ouest istakao da “nacrt zakona neće biti povučen” istakavši da se njime obezbeđuju najbolji uslovi za poslovanje i nude nova prava zaposlenima.

(Tanjug)

Ostavite komentar