U trendu

Francuzi povodom pandemije kritičniji prema vlasti više nego susedi

Samo 34% Francuza smatra da je njihova vlada „dorasla situaciji“ tokom pandemije, što je znatno manje od ocene koju su njihovi susedi dali svojim vladama.

Istraživanje javnog mnjenja koje je sprovela agencija „Odoksa“, a rezultat je objavljen danas, obavljeno je za list „L Figaro“ i za mrežu tradio-stanica „FranceInfo“ medju hiljadu Francuza, i po 500 Britanaca, Italijana, Španaca i Nemaca.

U proseku, u tih pet zemalja 51% ispitanih smatra da je njihova vlada ispunila zadatak: to je stav 63% Britanaca, 60% Nemaca, 50% Italijana. Samo su Španci kritičniji od Francuza, sa 32% pozitivne ocene za svoju vladu.

Slično tome, 64% Španaca ​​smatra da su oni sami, stanovnici, zaslužni za suzbijanje epidemije, a to kaže i 74% Britrtanaca, ali u Francuskoj je to samo 39%.

S druge strane, Francuzi više od suseda (58% u proseku) odaju priznanje stavu gradonačelnika (75%).

Dok 62% Evropljana smatra da je njihova vlada „preduzela mere u skladu s težinom stanja“ što kaže 72% Nemaca, to kaže samo 48% Francuza.

Sa stavovima da je „Vlada stanovnicima govorila istinu“, da je „donosila prave odluke u pravo vreme“, da je „uradila ono što je bilo neophodno za opremanje bolnica i osoblja“, da je „pokazala da zna kuda ide stanje“ i da je „bila jasna“, slaže se 43 do 46% ispitanika u susedstvu Francuske, a samo 23 do 25% Francuza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.