U trendu

Francuzu 25 godina zatvora zbog ranjavanja fotografa lista Liberasjon

Francuski sud osudio je na 25 godina zatvora Abdelhakima Dekara koji je 2013. godine vatrenim oružjem teško ranio fotografa dnevnog lista Liberasjon, preneli su danas francuski mediji.

Presuda je doneta u petak uveče, nešto pre ponoći, nakon što je sudske veće devet sati raspravljalo o presudi iza zatvorenih vrata.

Advokat osudjenog je rekao da još nije doneta odluka o žalbi na presudu koja je „veoma teška“.

Dekar je bio označen kao „državni neprijatelj broj jedan“ tokom pet dana policijske potrage za njim u novembru 2013. u Parizu.

Osudjeni je prvo naoružan puškom upao u prostorije televizije BFMTV gde je pretio novinarima i uspeo da pobegne, ali je tri dana kasnije otišao u redakciju lista Liberasjon gde je vatrenim oružjem teško ranio fotografa Sezara Sebastijena.

Dekar (52) koji je sebe predstavio kao intelektualca, rekao je tokom sudjenja da je motiv njegovih napada „ogorčenje koje oseća prema društvu, državi i kapitalizmu“.

Osudjeni, alžirskog porekla, pred kraj sudjenja je rekao da je želeo da „iscenira svoje samoubistvo“, odnosno da u napadu koji bi izveo bude ubijen.

Tužilaštvo je tokom sudjenja navelo da je Dekar kao „nasilnik i patološki lažov“.

Dekar je od ranije poznat policiji. Osudjen je 1998. godine na četiri godine zatvora zbog zločinačkog udruživanja povezanog sa ultra-levičarskim pokretima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.