U trendu

Franjevci negiraju Josopovića da su podržavali ustaše

ZAGREB – Izjava bivšeg hrvatskog predsednika Ive Josipovića o tome da su širokobriješki franjevci bili legitiman cilj vojnih delovanja jer su bili povezani s ustašama i pružali otpor partizanima u bitkama na kraju Drugog svetskog rata neistinita je i falsifikovat istorije, rekao je u utorak šef Vicepostulature postupka dokazivanja mučeništva 66 hercegovačkih franjevaca.

Josipović je za riječki Novi list u subotu izjavio da su fratri sa Širokog Brijega podržavali ustaše, te da to i danas čine neki njihovi naslednici.

„Kada su partizani dolazili na Široki Brijeg, pružili su im vrlo snažan oružani otpor i uključivanjem u ratna delovanja bili su legitiman cilj vojnih delovanja“, rekao je Ivo Josipović.

Iz Vicepostulature takve navode nazvali su neistinama i falsifikovanjem istorijske istine.

„Nikakvo oružje niti bilo kakve vojne utvrde nisu bile u franjevačkim prostorima. Ivo Josipović očito je čitao samo literaturu jugokomunističkih komesara koji su pisali po narudžbi oblikujući neku novu stvarnost“, rekao je šef Vicepostulature Miljenko Stojić, preneli su hrvatski mediji.

O planovima za napad najbolje svedoče jugokomunistički dokumenti koje su izradili njihovi vojni obaveštajci, naveoje Stojić.

Pripadnici partizanskih jedinica, tvrdi se, ušli su 7. februara 1945. u Franjevački samostan u Širokom Brijegu gde su likvidirali 12 fratara čija su tela ubacili u sklonište te ih zapalili.

„Jugokomunisti su ušli u samostanske prostore oko 10.00, a ubijanje franjevaca počelo je oko 16.00, što znači da nisu pobijeni prilikom pružanja oružanog otpora. I to Ivo Josipović može pronaći ili u arhivu ili u delu jugokomunističke literature, pa i u nemačkim izvorima“, rekao je vicepostulator postupka dokazivanja mučeništva hercegovačkih franjevaca.

Po istim navodima o tome zločinu postoje svedočanstva bivših partizana, ali i svedoka civila.

Hercegovačka franjevačka provincija pokrenula je postupak dokazivanja mučeništva naziva ‘Fra Leo Petrović i 65 subraće’ koje su, kako se tvrdi, uglavnom na kraju Drugog svetskog rata pobili pripadnici partizanskih jedinica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.