U trendu

Fransanfo: U ambasadi RF u Pragu 60 odsto osoblja obaveštajci

PRAG – Nakon 31. maja, datuma koje su češke vlasti dale ruskim diplomatama u Pragu da napuste Češku zbog optužbi za špijunažu, zvaničnici u Pragu tvrde da je oko 60 odsto osoblja ruske diplomatske misije bilo angažovano na obaveštajnim poslovima.

U izveštaju dopisnika radija Fransanfo, tvrdi se da je Prag bio centar za ruske obaveštajce koji su izvodili operacije po celoj Evropi, a samo u ambasadi Rusije u Pragu bilo je zaposleno više od 100 službenika, ili pet puta više od celog nemačkog diplomatskog kora u Češkoj Republici.

Češke vlasti su potvrdile da su u Pragu bili aktivno angažovani operativci ruske spoljne obaveštajne službe (GRU), vojne obaveštajne službe i federalne službe bezbednosti.

Broj automobila sa diplomatskim tablicama ruskih predstavnika u Češkoj bio je veći od 100, a prema tvrdnjama čeških zvaničnika, oni su slobodno i bez kontrole cirkulisali u okviru zone Šengena.

Eksperti tvrde da će od sada, nakon što je ruska ambasada u Pragu ostala bez više od dve trećine osoblja, ruske obaveštaje strukture otežano i sporije obavljati svoje operacije i nije izvesno da će uspeti u kratkom roku da se oporave i obnove svoju strukturu u Evropi.

Evropski analitičari predočavaju da je oko 60 predstavnika Rusije sa diplomatskim statusom angažovano samo u Ruskoj investicionoj banci u Budimpešti i upozoravaju da je proterivanje ruskih diplomata iz Češke Republike samo vrh ledenog brega, jer samo u Pragu Rusija poseduje više od 30 zgrada, a u Češkoj i dalje živi i radi više do 45.000 Rusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.