U trendu

Fronteks upozorava na nezvanične sajtove sistema za plaćanje naknade za putovanje u EU

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) upozorila je na pojavu više desetina nezvaničnih sajtova Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) preko kojeg će taksu od sedam evra plaćati putnici kojima za EU ne treba viza.

Fronteks se s drugim institucijama EU i 30 evropskih zemalja priprema za početak rada ETIAS koji se očekuje 2024.

ETIAS predviđa da se putnici iz zemalja sa bezviznim režimom pre putovanja u Evropu prijave za odobrenje. Radi jačanja unutrašnje sigurnosti EU, sistem će obaviti „skrining“ da bi se proverilo da li putnik predstavlja opasnost za bezbednost, ilegalnu imigraciju ili javno zdravlje.

Fronteks je „domaćin“ centralne jedinice ETIAS za rukovanje aplikacijama i pomoć putnicima i prevoznicima, a aplikacija će biti dostupna Non-stop.

Uvođenje ETIAS odnosiće se na državljane oko 60 zemalja sa bezviznim režimom ili potencijalno 1,4 milijarde ljudi i zato je, kako je naveo Fronteks, od ključnog značaja da oni budu dobro informisani o predstojećoj promeni pravila za putovanja u EU.

Ta agencija navodi da podržava Evropsku komisiju u pripremi javne informativne kampanje o ETIAS koja će, kako se očekuje, biti pokrenuta šest meseci pre početka rada sistema.

Zvanični sajt ETIAS europa.eu/etias, pokrenut 2022, putnicima će davati obaveštenja o novim odredbama, procesu prijavjivanja, žalbama i drugim relevantnim temama.

Kada sistem počne da radi, putnici će moći da se prijave za ETIAS samo preko zvaničnog sajta.

„Broj nezvaničnih sajtova ETIAS na više jezika premašio je 50. Neke sajtove vode prave kompanije, druge možda nisu toliko pouzdane“, rekao je direktor Odseka za centralnu jedinicu ETIAS u Fronteksu, Franosa Larijel (Francois Laruelle).

Uredba o ETIAS dozvoljava komercijalnim posrednicima da u ime drugih podnesu zahtev za dozvolu putovanja.

Medjutim, pošto će proces prijavljivanja na sistem zahtevati od putnika detalje iz pasoša, broj kreditne kartice i druge lične podatke, važno je da se obezbedi da ti osetljivi podaci ne budu zloupotrebljeni.

Kada ETIAS proradi, komercijalni posrednici će moći da koriste njegov zvanični sajt kao jedini zvanični kanal da prijave putovanja svojih klijenata.

Prijavljivanje na zvaničnom sajtu koštaće sedam evra, a dodatni troškovi biće na račun posrednika, naveo je Fronteks.

„Važno je da putnik kada se prijavljuje za dozvolu putovanja, razmotri kome će dati lične podatke i koliko je spreman da dodatno plati. Važno je da putnici pažljivo razmotre te faktore“, rekao je Larijel.

Na zvaničnom sajtu ETIAS navodi se da će proces odobravanja putovanja u principu trajati nekoliko minuta, a odobrenje će važiti tri godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar