U trendu

FSB: Razotkriven najviše rangiran UKR obavestajac u Rusiji

MOSKVA – Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je razotkrila najviše rangiranog ukrajinskog ilegalnog obaveštajca u Rusiji.

Kako se navodi u saopštenju FSB, pukovnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine osuđen je na 19 godina i šest meseci zatvora, prenela je agencija RIA Novosti.

O pritvaranju i rezultatima suđenja tako visoko rangiranih ukrajinskih obaveštajaca, naročito ilegalnih, najvišeg ranga u obaveštajnim službama, ranije nije saopštavano.

Kako se navodi, stupila je na snagu presuda Južnog okružnog vojnog suda protiv pukovnika ilegalne obaveštajne službe Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane D.A. Štiblikova, osuđenog zbog veleizdaje.

Navodi se da je ukrajinski pukovnik prethodno, prema presudi Gradskog suda u Sevastopolju, već osuđen na pet godina zatvora zbog pripremanja serija eksplozija na civilnim infrastrukturnim objektima na Krimu i Crnomorskoj floti.

Takođe, 2014. godine, nakon ulaska Krima u sastav Rusije, Štiblikov je po nalogu ukrajinske obaveštajne službe ostao na poluostrvu i dobio rusko državljanstvo.

Ističe se da je, zauzevši civilnu poziciju u jednoj od vojnih jedinica Crnomorske flote, prenosio Kijevu informacije o aktivnostima vojnih snaga na Krimu, koje su predstavljale državnu tajnu.

Ističe se da je špijunska aktivnost pukovnika bila blagovremeno prekinuta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar