U trendu

FSB: Razotkriven najviĆĄe rangiran UKR obavestajac u Rusiji

MOSKVA – Ruska Federalna sluĆŸba bezbednosti (FSB) saopĆĄtila je danas da je razotkrila najviĆĄe rangiranog ukrajinskog ilegalnog obaveĆĄtajca u Rusiji.

Kako se navodi u saopơtenju FSB, pukovnik Glavne obaveơtajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine osuđen je na 19 godina i ơest meseci zatvora, prenela je agencija RIA Novosti.

O pritvaranju i rezultatima suđenja tako visoko rangiranih ukrajinskih obaveĆĄtajaca, naročito ilegalnih, najviĆĄeg ranga u obaveĆĄtajnim sluĆŸbama, ranije nije saopĆĄtavano.

Kako se navodi, stupila je na snagu presuda JuĆŸnog okruĆŸnog vojnog suda protiv pukovnika ilegalne obaveĆĄtajne sluĆŸbe Glavne obaveĆĄtajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane D.A. Ć tiblikova, osuđenog zbog veleizdaje.

Navodi se da je ukrajinski pukovnik prethodno, prema presudi Gradskog suda u Sevastopolju, već osuđen na pet godina zatvora zbog pripremanja serija eksplozija na civilnim infrastrukturnim objektima na Krimu i Crnomorskoj floti.

Takođe, 2014. godine, nakon ulaska Krima u sastav Rusije, Ć tiblikov je po nalogu ukrajinske obaveĆĄtajne sluĆŸbe ostao na poluostrvu i dobio rusko drĆŸavljanstvo.

Ističe se da je, zauzevĆĄi civilnu poziciju u jednoj od vojnih jedinica Crnomorske flote, prenosio Kijevu informacije o aktivnostima vojnih snaga na Krimu, koje su predstavljale drĆŸavnu tajnu.

Ističe se da je ơpijunska aktivnost pukovnika bila blagovremeno prekinuta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.