U trendu

Fudbaler El Araibi se vraća u Australiju

BANGKOK – Fudbaler Hakim el Araibi (25), poreklom iz Bahreina, pušten je da se sa Tajlanda vrati u Australiju gde ima status izbeglice i tako izbegne ekstradiciju u Bahrein.

El Araibi je oslobođen, te može da se u utorak ujutru vrati u Australiju nakon što je Tužilaštvo saopštilo da ne traži više njegovu ekstradiciju Bahreinu u slučaju koji je uzburkao svetsku javnost, prenosi AP.

Tajland je prethodnih dana bio pod pritiskom australijske vlade, sportskih institucija i organizacija za ljudska prava da pusti bahreinskog fidbalera da se vrati u Australiju gde ima status izbeglice i gde igra polu profesionalni fudbal.

On je iz tajlandskog zatvora direktno odveden na aerodrom gde bi trebalo da poleti za melburn.

Tajlandsko tužilaštvo danas je podnelo zahtev sudu da odbaci zahtev za ekstradiciju El Araibija u Bahrein koga tamošnje vlasti traže zbog napada na policijsku stanicu iz zasede i gde mu preti do 10 godina zatvora.

Fudbaler je negirao umešanost u taj slučaj, dok su vlasti u Bahtreinu saopštile da neće odustati od krivičnog gonjenja el Araibija.

El Araibi bivši fudbalski reprezentativac Bahreina izjavio je ranije da napušta tu zemlju zbog „političke represije i straha od torture“ ukoliko se vrati.

On je kazao da je u bahreinu tučen, kao i da veruje da je targetiran jer je šiitske vere i zato jer je njegov brat politički aktivan u toj državi.

On je uhapšen u novembru u Bangkoku na osnovu Interpolove poternice, dok je bio na medenom mesecu sa suprugom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.