U trendu

Fukušima: Oboleli od karcinoma štitne žlezde traže odštetu

TOKIO – Šestoro obolelih osoba od karcinoma koji su bili deca u vreme nesreće u nuklearnoj centrali Fukušimi 2011. godine, podneli su tužbu danas zahtevajući da im se plati naknada za bolest koju su dobili, a za koju kažu da su izazvane velikom radijacijom izbačenom iz nuklearne elektrane.

Ljudi, koji sada imaju između 17 i 27 godina zahtevaju da im „Tokio Electric Power Company Holdings“ plati ukupno 5,4 miliona dolara na ime kompenzacije, prenosi agencija AP.

Jedna od obolelih pacijentkinja koja je podnela tužba rekla je da je morala da bira između zdravlja i karijere, jer se susrela sa predrasudama prema obolelima sa karcinomom štitne žlezde.

„Ali odlučila sam da istupim i kažem istinu u nadi da ću poboljšati situaciju za skoro 300 drugih ljudi koji takođe pate poput nas“, poručila je ona.

Advokati koji zastupaju ove ljude saopštili su da je ovo prva grupna tužba u Japanu koju su podigli stanovnici Fukušime zbog zdravstvenih problema povezanih sa nuklearnom katastrofom koja se desila pre 11 godina.

Na konferenciji za novinare nakon podnošenja tužbe Okružnom sudu u Tokiju, majka i druga obolela osoba izjavile su da se nadaju da će sud utvrditi korelaciju između raka i radijacije koja je procurila iz fabrike.

Kako se navodi, stručna komisija koju je vlada prefekture Fukušime zadužila da istraži ove navode, do sada je odbacila ovo kao uzrok.

Oboleli su u vreme nesreće imali od 6 do 16 godina, a rak štitne žlezde im je dijagnostikovan između 2012. i 2018. godine, naveli su njihovi advokati.

Nekima od njih je u potpunosti uklonjena štitna žlezda i neophodno im je doživotno hormonsko lečenje, dok jedan od njih tvrdi da mu se rak od tada proširio na druga mesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar