U trendu

G 20 danas o privredi i medjunarodnim trgovinskim sporazumima

Lideri Grupe 20 najvećih  svetskihprivrednih sila danas završavaju dvodnevni samit u kineskom grandu Handžuu na kojem su glavne teme oporavak svetske privrede i medjunarodni trgovinski odnosi, ali i medjunarodni terorizam, klilmatske promene i rat u Siriji.

Kineski predsednik Si Djinping, kao domaćin skupa, izjavio je da treba „izbeći šuplje priče“ i doneti „konkretne mere“.

Analitičari su ocenili da Kina želi sebe da prikaže kao moćnu zemlju spremnu da preuzme ulogu na medjunarodnoj sceni kao druga svetska privredna sila.

Zemlje G 20, koje predstavljaju oko 85 odsto globalnog bogatsva i dve trećine svetske populacije, danas treba da prevazidju nesuglasice o klimatskim promenama, ratu u Siriji i medjunarodnoj trgovini.

Uoči početka dvodnevnog ekonomskog samita u Hangdžuu, predsednici SAD i Kine, Barak Obama i Si Djiping, potpisali su Pariski sporazum o klimi.

Američki zvaničnici žele da na dnevni red stave pitanje kineskog industrijskog viška i druge teške teme. Vašington je nametnuo uvozne namete, posebno na kineski čelik, kako bi nadoknadili navodne kineske nekorektne subvencije.

Kina, najveći svetski proizvodjač čelika, obavezala se da će smanjiti proizvodnju čelika za 100 do 150 miliona tona do 2020. godine.

Predvidjeno je da se posle ceremonije završetka samita danas novinarima obrate predsednici SAD Baraka Obama, Rusije Vladimir Putin i Francuske Fransoa Oland.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.