U trendu

G7 za nastavak sankcija Rusiji zbog ukrajinske krize

Berlin, Vašington i Brisel založili su se na samitu lidera Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja, G7, za zauzimanje čvrstog stava prema Rusiji i pozvali na nastavak sankcija Moskvi i jedinstvo prema ruskoj „agresiji“ u istočnoj Ukrajini.

Samit u dvorcu Elmau na jugu Nemačke počeo je popularnim festivalom u selu Krin, gde je domaćin skupa, nemačka kancelarka Angela Merkel, ponudila perece i bezalkoholno pivo američkom predsedniku Baraku Obami.

Obama i Angela Merkel saglasili su se da sankcije Rusiji treba da ostanu na snazi dok ta zemlja „ne pokaže da poštuje“ mirovni sporazum iz Minska postignut polovinom februara.

U istočnoj Ukrajini poslednjih nedelja je zabeležena eskalacija tenzija. Ukrajinska vojska saopštila je danas da je situacija i dalje napeta.

Šest pripadnika ukrajinske obalske straže povređeno je, a jedan se vodi kao nestao u eksploziji kada je brod naleteo na minu u blizini luke Mariupolj na istoku Ukrajine.

Pored Ukrajine, teme samita G7 su Grčka, klimatske promene i situacija na Bliskom istoku.

Predsednici šest afričkih država – Etiopije, Iraka, Liberije, Nigerije, Senegala i Tunisa pridružiće se liderima G7 drugog dana samita.

G7 čine Velika Britanija, Francuska, Kanada, Nemačka, Italija, Japan i SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.