U trendu

Gabrijel: Teško ćemo pronaći 25 milijardi evra za NATO

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel rekao je danas da bi Nemačkoj bilo teško da doda 25 milijardi evra na budžet za odbranu, kako bi se ispunili zahtevi NATO, a da se ne poveća porez, prenosi Rojters.

Garbijel je izjavio da Nemačka ostaje posvećena NATO ciljevima, ali dodaje da bi se trebalo posvetiti i korenima bezbednosnih problema, pored trošenja na vojsku, kao što su promena klime i siromaštvo.

Doveo je u pitanje ispravnost odluke da se nekoliko procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP) troši na vojsku, jer Grčka troši dva posto svog BDP-a na vojsku, a ima problema sa isplaćivanjem penzija.

Dodaje da bi Nemačkoj trebalo da bude odobren kredit zbog 30-40 milijardi evra potrošenih na izbeglice koje su se pojavile na teritoriji te zemlje usled propale vojne intervencije na istoku.

„Moramo da nađemo 25 milijardi evra u kratkom roku kako bismo postigli NATO cilj, a ja zaista ne znam gde ćemo naći toliki novac dok se u isto vreme bavimo ambicioznim dogovorima o smanjenju poreza“, rekao je Gabrjiel.

On misli da bi trebalo zadržati pravac, a ne uleteti u trku naoružanja, jer to samo po sebi ne garantuje bezbednost.

U prvom značajnom spoljnopolitičkom obraćanju na Minhenskoj bezbednosnoj konferneciji u ime administracije predsednika Donalda Trampa, potpredsednik SAD Majk Pens je upozorio saveznike u NATO-u da moraju pružiti pravičan doprinos kako bi podržali NATO, napomenuvši da mnogi „nisu na jasnom ili uverljivom putu“ ka tom cilju, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.