U trendu

Gajak: Do preminulog mladića prvo stigao sanitet

ZAGREB – Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije, Davor Gajnik, potvrdio je danas da je do preminulog mladića Matea Ružića iz Zaprešića prvo stigao tim saniteta, a ne hitne pomoći.

Smrt mladića duboko je potresla hrvatsku javnost i istovremeno otvorila mnoga pitanja vezana za organizaciju rada u Hitnoj pomoći u tom mestu, ali i generalno u Hrvatskoj.

Gajnik je, kako prenosi portal Index, na konferencii za novinare eksplicitno potvrdio nešto što je, kako se navodi, juče sporadično pominjano u saopštenju.

„Tvdim i iza toga stojim da smo postupili apsolutno po pravilima struke. Napravili smo sve i više da spasimo mladi život, nismo uspeli. Ekipa koja je prva izašla na teren bio je tim saniteta koji u nekakvoj teoriji nije bio ni dužan da izađe. Međutim pokušali smo da spasemo život“, rekao je Gajnik tvrdeći da je vozilo bilo potpuno opremljeno, ali da kada su došli na lice mesta mladić nije davao znakove života.

Direktor Gajnik je odbacio navode da su medicinski radnici koji su izašli na teren bili neiskusni i da nisu najbolje reagovali.

Izjavio je da medicinska sestra koja je bila u timu saniteta ima 40-godišnje iskustvo.

Sve to je, primećuje portal Index, u suprotnosti sa izjavama svedoka koji su tvrdili da je nesrećnom mladiću pomagala medicinska sestra koja se slučajno zatekla tamo, a da se medicinska ekipa koja je prva izašla na intervenciju, uključila tek nekoliko minuta nakon dolaska.

Pitanje koje postavlja ovaj medij je da, ako je sve to zaista tako, zašto je onda dolazila hitna pomoć iz Jastrebarskog, koja je stigla gotovo pola sata kasnije od tima saniteta.

Podsećaju i da je u jučerašnjem saopštenju direktor Gajnik priznao da je zbog toga što je tim hitne pomoći iz Jastrebarskog otišao da interveniše u Zaprešiću, u međuvremenu preminula jedna osoba u tom mestu, pa se, navodi Index-hr, može zaključiti da su zapravo dve smrti ishod neđeljnog kolapsa Hitne pomoći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.