Galijašević: Zapadu potreban Haradinaj za sopstvene interese

MOSKVA – Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević smatra da su Vašington i Brisel zainteresovani za to da na vlasti na Kosovu ostane jedan takav protivrečni političar kao što je Ramuš Haradinaj koji bi pomagao Zapadu kako bi se vršio pritisak na Srbiju i istisnula Rusija sa Balkana.

„Zapadne vlade – to su partneri i saučesnici u zločinima OVK i njihovih vođa kao što su Haradinaj, Tači i drugi. Zajedno su realizovali „projekat Kosovo“, koji je podrazumevao progon Srba, stvaranje kvazi države i institucija koje bi bile paravan za organizovani kriminal, trgovinu oružjem i drogom….“, kaže Galijašević za dnevnik „Rosijskaja gazeta“.

Pri tome je Zapad „zatvarao oči“ na trgovinu ljudskim organima a sada se još spokojnije odnsosi prema njhovoj ratničkoj retorici, dodao je on.

Po mišljenju Galijaševića, „Zapad, a pre svega SAD I Nemačka, nameravaju i dalje da koriste Haradinaja za sopstvene interese. I čime on može za njih da bude vredan? Samo učešćem u međuetničkim sukobima koje oni planiraju, s ciljem da se oslabi uticaj i uloga Srbije na Balkanu i stvarenjem pretnje po teritorijalnu celovitost Srbije“, kaže Galijašević.

Zapad smatra da je pritisak na Srbiju najbolji način da se očuva „državnost“ Kosova a takođe ograniči uticaj Rusije na Balkanu, smatra on.

(Tanjug)

Napišite komentar