U trendu

Gandi: Izgubio sam poslaničko mesto jer sam Modiju postavljao teška pitanja

NJU DELHI – Indijski opozicioni lider Rahul Gandi izjavio je danas da je izgubio poslaničko mesto jer je premijeru Narendri Modiju postavljao teška pitanja o njegovom odnosu sa Gautamom Adanijem, osnivačem konglomerata Adani.

Modijeva hinduistička nacionalistička Indijska narodna partija reagovala je istakavši da je Gandi kažnjen po zakonu zbog klevete za komentar koji je dao 2019. godine i da to nema bilo kakve veze sa pitanjem vezanim za Adanija, preneo je Rojters.

Gandi, bivši predsednik glavne indijske opozicione Kongresne partije koji je i dalje njen lider, izgubio je juče poslaničko mesto, dan nakon što ga je sud u zapadnoj državi Gudžarat osudio za klevetu i osudio na dve godine zatvora.
On, međutim, neće odmah ići u zatvor jer mu je odobrena kaucija od 30 dana, tokom koje može da uloži žalbu.

Ukoliko apelacioni sud poništi Gandijevu osudu, on može da dobije nazad svoje poslaničko mesto.

Gandi je osuđen na dve godine zatvora zbog toga što je na predizbornom skupu 2019. godine rekao: „Zašto se svi lopovi prezivaju Modi?“.

Gandi je zatim u govoru imenovao odbeglog indijskog tajkuna Nirava Modija, odbeglog šefa indijske Premijer lige Lalita Modija i Narendra Modija.

Gandijeva stranka i njeni saveznici kritikovali su sudsku presudu kao politički motivisanu.

„Diskvalifikovan sam jer se premijer plaši mog sledećeg govora, on se plaši sledećeg govora u kome će biti spomenut Adani“, rekao je Gandi na konferenciji za novinare u sedištu Kongresne stranke u Nju Delhiju.

On je istakao da Modi ne želi da on o tome govori u parlamentu.

„Ne plašim se ove diskvalifikacije… nastaviću da postavljam pitanje ‘kakav je odnos premijera sa gospodinom Adanijem?“, kazao je Gandi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar