U trendu

Gandi prikazan kao demon na indijskom festivalu

NJU DELHI – Indijska policija pokrenula je istragu zbog navoda da je nekadašnji lider i borac za nezavisnost Indije Mahatma Gandi, prikazan kao demon na festivalu Durga Puja koji se održava u Kalkuti, glavnom gradu indijske države Zapadni Bengal, piše BBC.

Kontroverzu je izazvala instalacija na kojoj je prikazana hinduistička boginja Durga, kako svojim trozubcem cilja u glavu ćelavog muškarca sa naočarima koji drži štap za hodanje, što neodoljivo asocira na Gandija.

Perika i brkovi su dodati figuri nakon što su napisi u medijima izazvali gnev građana.

Indijci Gandija, koji se izborio za nezavisnost Indije putem nenasilne revolucije, često nazivaju i „ocem nacije“, podseća britanski nacionalni servis.

Poslednjih godina, nekoliko desničarskih hinduističkih udruženja otvoreno je kritikovalo Gandijevu zaostavštinu, tvrdeći da bio je previše blag prema muslimanima i Pakistanu.

Instalacija je postavljena tokom proslave Durga Puje, godišnjeg hinduističkog festivala koji poštuje boginju Durgu.

To je najveći festival u Zapadnom Bengalu, a kitnjaste instalacije, poznatije kao „pandali“, uvek privlače ogromnu pažnju posetilaca.

Kontroverzni pandal je postavila desničarska stranka Hindu Mahasabha.

Lokalni mediji su javili da su posetioci primetili sličnost figurice sa Gandijem.

Policijski zvaničnici su potom u nedelju uveče posetili festival i tražili od organizatora da na instalaciju dodaju periku i brkove.

Lider Hindu Mahasabhe Čandračur Gosvami rekao je za indijske medije da su nevoljno napravili izmene jer ih je policija naterala.

„Naša sloboda izražavanja je ograničena“, izjavio je Gosvami.

On je priznao da demonska figura ima „fizičke sličnosti sa Gandijem“ i dodao da ga ne smatra „ocem nacije“.

Političke stranke u državi oštro su osudile incident, a indijska novinska agencija ANI prenosi da je policiji podneta i krivična prijava.

„Ako je takav potez napravljen, to je žalosno. Mi to osuđujemo“, rekao je novinarima guvernerr Zapadnog Bengala La Ganesan Ijer, prenosi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar