U trendu

GAVI alijansa potpisala ugovor sa Sinofarmom i Sinovakom

ŽENEVA – GAVI alijansa za vakcinaciju, jedan od pokretača programa Kovaks, saopštila je danas da je potpisala ugovore sa kineskim proizvođačima Sinofarmom i Sinovakom, kako bi se obezbedila do 550 miliona vakcina protiv kovida-19 za Kovaks program.

Novim ugovorima predviđena je isporuka do 170 miliona doza Sinofarm vakcina, i do 380 miliona doza Sinovak vakcina do sredine 2022. godine, navodi se u saopštenju GAVI alijanse, a prenosi agencija Rojters.

„Dogovorom, koji dolazi u trenutku kada delta soj predstavlja opasnost po zdravstvene sisteme, biće odmah raspoloživo 110 miliona doza vakcina učesnicima Kovaks mehanizma, uz mogućnost isporuke dodatnih doza“, navodi se u saopštenju te alijanse.

Nije, međutim, precizirano koje zemlje će primiti ove doze, ali je rečeno da isporuke mogu početi brzo, jer su obe kineske vakcine već na listi Svetske zdravstvene organizacije za hitnu upotrebu.

Sistem Kovaks je imao poteškoća sa ispunjavanjem svojih ranijih obaveza usred poremećaja u izvozu vakcina iz Indije, što je primoralo mnoge zemlje da zamrznu svoje programe inokulacije u ranim fazama.

Međutim, njegova najnovija prognoza snabdevanja pokazuje da je taj program na putu da isporuči više od dve milijarde doza do početka 2022. godine,

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar