U trendu

Gdanjsk: Srušili kip sveštenika optuženog za pedofiliju

GDANJSK – Aktivisti su u Gdanjsku, gradu u severnoj Poljskoj, juče srušili statuu kontroverznog rimokatoličkog sveštenika Henrika Jankovskog optuženog, ali nikada proglašenog krivim za seksualno zlostavljanje dece, preneli su lokalni mediji.

Aktivisti su taj čin opisali kao protest protiv svešteničkog seksualnog zlostavljanja te sistemskog prikrivanja zločina koje je počinila Katolička crkva, prenose mediji.

Poljska policija je potvrdila da su uhapšena tri muškarca kojima će se suditi zbog uništavanja spomenika.

Lokalni mediji su preneli da su muškarci koristili uže kako bi srušili kip te su zatim na njega položili svešteničku odoru i komad dečjeg donjeg rublja kao simbol zlostavljanja maloletnika. Kip nije bio oštećen.

Jankovski, koji je umro 2010., bio je član poljskog pokreta Solidarnost i jedan od vodecih sveštenika koji je podržavao opoziciju komunistickom režimu 80-ih godina prošlog veka.

Tokom kasnih 90-ih postao je poznat po kritikovanju Evropske unije i po antisemitskim izjavama, pa mu je bilo zabranjeno da propoveda godinu dana, preneo je portal Index.hr.

Jankovski je bio optužen, ali nikada proglašen krivim za seksualno zlostavljanje dece. To pitanje ostaje otvoreno kao deo šireg skandala seksualnog zlostavljanja u redovima Katoličke crkve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar